30. listopadu 2010

Delhi

Tak už jsme s Jakubem zase osaměli. Měsíc a půl uběhl jako nic a Zdenka s Frantou 26.11. zamířili k domovu a právě teď si nejspíš užívají skvělé české jídlo připravené starostlivými maminkami (Mami, až se vrátím, objednávám si jedny výtečné topinky s cibulí, salámem, vajíčkem a sýrem.). Ještě jednou díky za milou společnost a řadu intenzivních zážitků!

Ale teď už k tomu Dilí. Ubytovali jsme se v rušné turistické čtvrti plné lidí, psů, aut, skvělého jídla, krámků a standardního indického nepořádku. Také jsem konečně jsem odhalila tajem indického úklidu ulic. Zde je návod (Co takhle nahradit únavné předvánoční šůrování praktickou indickou variantou?): vyčleňte jednu garáž a naházejte do ní všechen nepořádek, včetně zbytků jídel, a pečlivě uzavřete. Ilustrační foto bohužel nemám, rychle jsem prchala co nejdál.

Jakub s Frantou hned první večer vyrazili za jedním z mnoha levných krejčí, protože museli vyzkoušet, jak to chodí s průvodcem avizovaným šitím na míru do druhého dne. Díky časovému presu a omezenému místu v batohu to skončilo "jen" u tří košil a kalhot, jinak bychom už dávno byli bez peněz. Musím ale uznat, že výsledek i klučičí naparování se před zrcadlem v novém oblečení opravdu stáli za to.

Všichni společně jsme ještě absolvovali Lotus temple, moderní chrám (80. léta 20. století), "překvapivě"ve tvaru lotusu. Mnohem zajímavější než tvar je fakt, že stavba není zasvěcena žádnému konkrétnímu náboženství a kdokoliv tu může v tichosti posedět, meditovat nebo se pomodlit ke svému bohu.

Všem uměnímilovným budoucím Dilí-turistům také můžeme doporučit Muzeum řemesel, mimo jiné s pestrou expozicí látek a několika krámky, kde můžete sledovat řemeslníky při práci.
Mezi další hodnotné kulturní zážitky se řadí i návštěva místního kina - nový Harry Potter, ale drželi jsme se při zemi a film zhlédli tradičně v angličtině. Návštěva kina je vůbec taková malá operace - u vchodu musíte projít bezpečnostním rámem, podrobit se osobní prohlídce, odevzdat věci, zejména foťák. Zajímavé, že mobil vám zůstane, takže všichni během filmu zuřivě telefonují a rádoby tichým hlasem vysvětlují, že jsou v kině.

A zajímavost nakonec: celé Dilí je zaplněno krámky s nejrůznějším zbožím, ovšem některé věci prostě nejsou na skladě a když, tak pouze v omezeném množství, např. odličovací tampony, tuhý deodorant, alkohol a sportovní ponožky velikosti 38. Také tu chybí jakékoliv větší potraviny.

Zapsala Martina 29.11.

2 komentáře:

Terezka řekl(a)...

Postrádám tu foto našich modelů v novém hávu ;)

Jakub a Martina řekl(a)...

Bohužel jeden z modelů odlétal hned po přehlídce do Prahy a díky časovému presu ani nedošlo na focení...