30. listopadu 2010

Hurá do metra

Cestování indickým metrem je zážitek, o který by se žádný zvídavý turista neměl ochudit. Pravděpodobně vylezete naštvaní, pomačkaní a pošlapaní, možná i se sprostým slovem na rtech, ovšem, jak všichni víme, zážitek musí být hlavně intenzivní a to tu platí stoprocentně (na 200 procent pokud máte na zádech batoh).
Metro je, na rozdíl od ostatní Indie, poměrně čisté a nové, určitě srovnatelné s pražským. Ale těch lidí! Jasně, ráno se na Smícháči taky horko těžko nacpete až do druhého metra. Většinou se vám však podaří vystoupit tam, kde chcete. V Delhi se každý snaží zuby nehty udržet si místo co nejvíce u dveří a zvýšit tak svoje šance na výstup. Na každé stanici totiž stojí dav "nastupovačů", na první pohled klidně vypadající spořádaná fronta. Ovšem jakmile se otevřou dveře, dav vyrazí kupředu a pravidla slušného chování jdou stranou. Pokud je dav ukázněnější, vyčká na hvizd píšťalky metro-zřízence (zhruba v polovině vystupování). Pak se předchozí scénář opakuje.

Příjemnou vychytávkou, tedy alespoň z mého pohledu, je ženský vagón, umístěný vždy na začátku soupravy. Za prvé je méně nacpaný, za druhé eliminuje chlapi, kteří se na vás mačkají a funí vám za krk. Zajímavou perličkou na konec je zpráva uveřejněná včera (27.11.) na www.seznam.cz. Jestli si správně vzpomínám, titulek zněl: "Indky zmlátily muže cestujícího v ženském vagónu". I takové může být cestování indickými dopravními prostředky.

Zapsala Martina 28.11.

Žádné komentáře: