13. listopadu 2010

Kathmandu


Konec treku, začátek klidu, zaslouženého odpočinku, bohatého jídla, válení se a sledování kvalitních pořadů v nepálské televizi, hurá! Tedy alespoň na chvilku, zítra brzy ráno nás čeká další přesun, tentokrát do národního parku Chitwan.
Jak jste z výše uvedeného jistě pochopili, KPČ šlo pro tentokrát trochu stranou. Ale několik pamětihodností se nám do programu přece jen vloudilo:

Patan - původně samostatné město, jehož centrum tvoří staré budovy s bohatou vyřezávanou výzdobou, nyní součást Kathmandu.

Durbar square - náměstí s celou řadou historických budov - a že je na nich ta historie opravdu znát! Mimo jiné se tu nachází i Kumari ghar, tedy sídlo živoucí bohyně představované holčičkou zhruba mezi čtyřmi až dvanácti lety. Bohyni jsme neviděli, ale přečetli jsme si o ní samé pikantnosti, například to, že po skončení božské kariéry si jí nikdo nechce vzít. Asi bude pěkně rozmazlená.

Swoyambhumath - komplex budhistických chrámů a chrámečků s nádhernou vyhlídkou na celé město. Jako bonus tu navíc přebývá početná opičí kolonie a v korunách stromů posedávají draví ptáci.

Thamel - turistická čtvrť, uzoučké propletené uličky plné lidí, motorek, kol, houkajících cyklorikš, troubících taxíků, nejrůznějších ubytovacích zařízení, restaurací, stánků s jídlem, šperky, asijsky vypadajícím oblečením a falešnným sportovním vybavením. Opět vede značka North face.

Celé jedno odpoledne jsme věnovali nákupu drobných suvenýrů a snažili se smlouvat, co to šlo. Tedy přesněji, snažil se Jakub a já mu v tom celkem úspěšně překážela. Každého prodavače je mi totiž nakonec líto.

A to nejlepší nakonec - celý Thamel je prošpikovaný restauracemi, hospůdkami a bistry s výborným a poměrně levným jídlem. Můžete se tu přecpat různými variantami dal bhatu, taštiček momo i dalšími nepálskými specialitami a seženete tu i všechna světová jídla jako pizzu, špagety nebo biftek. Jen to pivo české ceny značně převyšuje.

Zapsala Martina 9.11.
Pozn.: Od sepsání příspěvku do jeho zveřejnění jsme stihli dokončit nepálské putování a překročit indickou hranici.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Máte neomluvenou účast na Radotínských schodech. Hambáři!!!
Standa

Jakub a Martina řekl(a)...

Neúčast zpětně omlouváme úprkem před nosorožcem, což lze považovat i za trénink na příští rok.