23. března 2011

Sydney

Sydney je krásné město, v tom se s průvodcem nebudu přít. Za tři dny jsme samozřejmě do 4 milionové metropole jenom nakoukli. Přístavní pěší zóny lemované obchody a pouličními umělci (mým favoritem se stal disco didgeridoo domorodec) lákají k procházkám a i jinak je centrum lehce prozkoumatelné pěšky. Variantou je okružní monorail, který jezdí chodcům přímo nad hlavami.

Přeci jen se ale Sydney nezařadí mezi mé srdeční záležitosti. Opera, alespoň pro mě, nebyla ve skutečnosti tak působivá jako na fotkách, a most, ze kterého dělají turistická centra ikonu, po jejíž konstrukci se můžete asi za čtyři tisíce korun tři hodiny šplhat, je prostě most. To už bychom mohli lákat turisty i na Nuselák.

Na druhou stranu výlet do zoo trajektem byl hezký. Zaměřili jsme se na australské potvory, na které asi v přkrodě nenatrefíme. Tasmanský ďábel působil překvapivě roztomile a ptakopysk byl mnohem menší, než jsem si představoval. Koalu jsme zastihli díky krmení překvapivě živou. Zoo i cesta trajektem navíc nabízejí působivé výhledy na centrum i operu.

Možná jsme si s přístavní kráskou nesedli kvůli neaustralskému počasí (slunce nám svítilo jen jeden den, takže jsme vynechali pláže), možná za to může nepořádek v hostelu, který měl po útulných novozélandských ubytovnách blíže spíš k asijskému standardu (nikoli ovšem cenou). Pokud sem tedy vyrazíte s plnější pěněženkou a lepší předpovědí počasí, rád si nechám vysvětlit, že i ten most za to prostě stojí...

Zapsal Jakub 20.3.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
moc zdravíme a současně prosím věnovat více pozornosti kolam - je to můj favorit a vzor :-)
Tata

Anonymní řekl(a)...

... preklep :-) myslel jsem samozrejme KOALY

Tata