7. ledna 2017

První dny v Chile

Opouštíme Santiago, správný čas na shrnutí prvních dojmů z naší premiéry na americkém kontinentu.

Potvrdilo se, že nemá smysl plánovat: Martině na tři dny ztratili batoh, takže jsme si prodloužili pobyt v hlavním městě. KLM se k problému postavilo statečně. Hodili to na místní aerolinky, které zajišťovali poslední úsek letu. (Ne)kvalita komunikace obou společností byla srovnatelná, naštěstí batoh nakonec dorazil.

A co Santiago? Přiletěli jsme 1.1. ráno, a podle stavu ulic se silvestrovská párty vydařila. Město se ale brzy vzpamatovalo a my jsme se mohli věnovat muzeím, zoo, hospodám a brouzdání po městě.

Mimo to jsme zvládli i výlet k oceánu do městečka Valparaiso. Byl to den bohatý na zážitky: za městem hořelo, černý dým zvlověstně zakrýval obzor, a do toho občas výhružně houkaly pouliční sirény. Nenásledovala hláška o zkoušce sirén, ani žádná jiná informace. Nevíme tedy, jestli houkání patřilo požáru nebo druhé katastrofě: Chilanům končily prázdniny a všichni se vraceli do Santiaga. Na autobusáku společnosti vylepovaly informace o tom, že všechny spoje jsou vyprodané, a to i přesto, že jezdí snad každých 10 minut, což mi na 120 km vzdálenost přijde jako slušná frekvence. Společnosti kupodivu nemají kartel, takže ta, co jezdí za dvojnásobek (podle ceníku standardně), měla ještě volno.

Vypadá to, že chilská ekonomika šlape. Alespoň podle plných hospod (s tím, že ceny jsou jako u nás nebo o fous vyšší), aut na ulicích a podle počtu inzerátů na výlohách. Pokud chcete dělat ve službách, místní obchody a restaurace, se o vás poperou. Jen vám nesmí vadit, že budete dost pod drobnohledem. Kamery jsou hodně rozšířené, v dálkovém autobuse si řidič zapisuje jméno a číslo pasu nebo RUT (místní identifikační číslo) a jako turista nesmíte ztratit imigrační kartičku, bez ní vás snad ani neubytují.

Jedna z mála věcí, kde je Česko viditelně napřed, je čistota ulic. Místní ve velkém chovají psy, ale uklízet se jim po nich moc nechce. Navíc vedle psů domácích je tu i spousta psů volných - venkovních (nemůžu napsat divokých, protože divoce opravdu nepůsobí). Celkově Santiago působí jako příjemné místo k životu, kde se dá mimo jiné obstojně pohybovat na kole a konzumovat spoustu jídla (většinou dost nezdravého - pokud bude z obchodu, na obale vás na to ještě upozorní), vína a umění.


Zapsal Jakub 4. 1. 2017

Žádné komentáře: