9. ledna 2011

Památky severu - úvodní povídání

Jako kulturní trojúhelník označují Srílančané oblast mezi Kandy a dvěma dalšími historickými hlavními městy (se složitými názvy). Kandy mělo hlavní význam v období evropského koloniálního rozpínání, protože zůstalo ostrůvkem Sinhálské (tedy na ostrově většinové) kultury.
Anuradhapura byla centrem ostrova od jeho sjednocení zhruba po prvních tisíc let n.l. Hlávním lákadlem jsou tu obří dagoby (to samé co stupy) a údajně přes 2000 let starý strom, který vyrostl z větvičky stromu, pod kterým dosáhl Budha osvícení. Je sice podpírán zlatými tyčemi, ale na svůj věk vypadá dobře a stále se zelená. Kromě toho je tu na velké ploše rozeseto spoustu památek po historické zástavbě, většinou přetrvaly jen základy. Přesto, že se na současné podobě částečně podepsaly historické i současné rekonstrukce, je fascinující koukat se dva tisíce let do minulosti. Stejně fascinující je i dnešní fauna, i když Martina vypadala, že by si setkání s velkým hadem ráda odpustila.
Vpád Indů přinesl konec jedné éry a přesun centra do Polonaruwy. Ta zůstala hlavním městem po 300 let, a to i po vyhnání Indů. Místní krále si získala mimo jiné menším počtem komárů. Mimo dagob jsou tu zachovalé zbytky paláce i budhistických svatyní, sochy budhy a hlavně stupňovitá pyramidka, o které nikdo nic neví. Mají tu i měsíční kameny - krásně vyřezávané půlkruhové kamenné bloky před vstupem do místnosti, údajně typický prvek Sinhálské architektury. Kvůli rozloze areály jsme si půjčili kolo a závěr výletu nám zpestřil ukázkový monzumový slejvák. V rámci zoologického koutku musím zmínit srnky a promyku mungo, která nám pobíhala po zahradě hotelu - bohužel bez fotky. (Franto, vypadal jako ten indický, kterého nám holky nevěřily.)
V oblasti je i spoustu dalších památek. My jsme si vybrali obří skálu, na jejímž vrchu stál kdysi palác nebo podle jiné teorie svatyně a dále jeskynní budhistické chrámy v Dandulle s nádherně malovými interiéry. U vchodu k jeskyním navíc postavili trochu divoký zlatý chrám.
Praktické poznatky zatím jsou:
1. Trochu napálené vstupné na památky pro cizince. Vláda si nechává mír po předloňské porážce Tamilských tygrů tučně zaplatit.
2. Věčné zouvání i v okolí budhistických
památek. Tlustý Němec, vyklopený u Budhových soch autobusem se jen s úšklebkem podíval na bílé ponožky v teniskách a spokojil se s pohledem na sochy zpoza ohrazeného prostoru.
Zapsal Jakub 8.1.

Žádné komentáře: