26. ledna 2011

Melaka - historie Malajsie v kostce

V Malajsii máme zatím trochu pomalejší tempo. Užíváme si civilizace a svoje dělá i skororovníkové teplo a dusno. Než se rozloučíme s hlavním městem a zamíříme na sever, udělali jsme si dvoudenní výlet na jih.

Naším cílem byla Melaka (také Mallaca), bývalé centrum prvního a nejvýznamnějšího malajského sultanátu. Z rybářské vesnice se díky výhodné poloze mezi Čínou a Indií stalo centrum námořního obchodu. Jako takové neuniklo pozornosti evropských mocností. První se tu objevili Portugalci a zatlačili Melacký sultanát do vnitrozemí. Portugalce vyystřídali Holanďané a dohodou přešla Melaka nakonec do rukou Britů. Melackou mozaiku doplnili čínští obchodníci, kteří se tu usazovali a výhodně ženili s movitými Malajkami.

Výsledkem je užasná kombinace uliček čínského města a evropských staveb (a jejich zřícenin - portugalská pevnost je zastoupena jednou bránou a kouskem hradeb). V čínském městě tu mají krásnou ukázku soužití místních komunit - kousek od sebe tu stojí mešita, hinduistický a čínský chrám. K pestrosti Melaky přispívá i rekonstrukce dřevěného sultánova paláce, která hostí jedno z mnoha melackých muzeí. To vše je obklopeno stále se rozrůstající moderní zástavbou.

Zajížďky jsme rozhodně nelitovali - užili jsme si víkendový večerní trh, ochutnali místní speciality v pouličních jídelnách a kromě památkového okruhu jsme viděli námořní muzeum v replice portugalské lodi a jedno soukromé muzeum - výstavný dům bohatého čínského obchodníka.

Zapsal Jakub 25.1.

Žádné komentáře: