28. prosince 2010

Vánoce v Kočínu

Původně to měli být Vánoce na lehátku na pláži, nejlépe s koktejlem ozdobeným barevným paraplíčkem a třešničkou. No, není všechno vždy tak, jak si to člověk vysní. Na pláž jsme opravdu odjeli, prohlédli si jí, vykoupali se, přespali jednu noc a zase jsme slavně odjeli. Oproti Anjuně v Goe představovala Cherai beach pořádný skok dolů, hlavně zázemí tu bylo podstatně horší a kupodivu i dražší a tak jsme se definitivně rozhodli pro klidné a na jídlo bohaté vánoční svátky v Kočínu. Rozhodně jsme nelitovali.
Malé město u moře už dávno spolklo o hodně větší dynamicky se rozvíjející Ernakulum, ale v části Fort Kočín i nadále panuje klid a pohoda. Turisté si tu mohou vybrat z mnoha restaurací, projít se po nábřeží s výhledem na obrovské rybářské sítě, koupit si k večeři kraba, langustu, mušle nebo krevety na rybím minitržišťátku...
Fort Kočín je navíc křesťanská čtvrť s několika kostely, což má, zvlášť na Vánoce svoje kouzlo. Vládne tu sváteční atmosféra, je k vidění indická vánoční výzdoba - velké rozsvícené papírové hvězdy, některé střídmé, jiné v divoce barevném provedení, a sem tam umělý vánoční stromek (jeden maličký jsme dokonce měli v pokoji). Indičtí křesťané jsou velmi zbožní a na půlnoční mši, která mimochodem trvala celé dvě hodiny (my do konce nevydrželi) a probíhala v angličtině, latině i hindí, se sešli davy lidí, kteří zaplnili nejen kostel, ale i celé široké okolí.

Naše štědrovečerní večeře byla trochu nestandardní a musím obdivovat naše žaludky, s jakou grácií se s odvážnou kombinací ryba, hranolky, krevetky v chili omáčce, čerstvý ovocný džus a banánové lassi vyrovnaly.Pětadvacátého ráno nás ještě čekal malý vánoční bonus. Pan ubytovatel s rodinou pozval všechny své momentální nájemníky na luxusní snídani. Podával se báječný koláč, kešu oříšky, maso s ovocno-oříškovou omáčkou, zeleninové karbanátky, pečená kuřecí stehýnka a kupodivu i pivo a domácí víno.

Jak vidíte, svátky se nám vydařily i bez pláže, ale přece jen doma je doma. Už teď se těším, jak příští rok doženu, co jsem zameškala.

PS: Děkujeme za dary, v některých případech snad až příliš štědré. Takhle nás milí rodičové doma jen tak neuvidíte... Tak už prosím nic neposílejte a radši také někam vyražte!

Zapsala Martina 26.12.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Martino a Jakube, pěkného Silvestra a radostné putování v 2011!

Srdečně,
strejda Martin