11. prosince 2010

Bombaj

Bombaj. Vlastně pozor, z nějakých záhadných důvodů Indové město před pár lety přejmenovali, prý po nějaké bohyni. Takže teď už jednou provždy, nebo minimálně do té doby, než si to zase rozmyslí, Mumbai!
Nevím, jestli se Mumbai dá považovat za velkoměsto v evropském slova smyslu (Paříž to tedy opravdu není), ale rozhodně to tedy je velké město, přímo obrovské. Do počtu obyvatel je to skoro dvojnásobná Česká republika, až na to, že u nás nežije 60% lidí ve slumech. I mumbaiská doprava je přímo "velkolepá" a silnice ten troubící příliv rikš, aut a busů lehce nestíhají. Třeba náš autobus město projížděl tři hodiny, a to se rozhodně nejednalo o cestu z jednoho konce na druhý.
Prvním mumbaiským překvapením, můžete hádat jestli příjemným, byly ceny. Průvodce opět nelhal, jak jsme tajně doufali, a ubytování zde stojí dvoj až trojnásobek toho, co ve všech jiných městech. Navíc v žádném případě nefunguje přímá úměra cena/kvalita, což dokazuje například sprcha společná nejen s ostatními pokoji, ale i s krysou. Nevím, která z nás měla z koupele větší zážitek, v každém případě ona se pokusila utéct (neúspěšně, tak se alespoň podle hesla "hlavně nenápadně" schovala za umyvadlo) já ne (hlavně proto, že už jsem byla svlečená).
Druhým mumbaiským překvapením byla dvoudenní návštěva francouzského prezidenta, ubytovaného v hotelu jen pár bloků od nás (pravděpodobně bez krysy). Snad Indii přinesla i něco pozitivního, z mého pohledu jen omezovala dopravu a zvětšovala již tak velkou zácpu.
Posledním a největším mumbaiským průšvihem bylo promarnění naší filmové šance. Mohli jsme postávat v pozadí nějakého kvalitního indického filmu a sledovat pozadí indických hvězd a zase nic. Kdo za to může, že bolywoodský naháněč komparsu nás oslovil až patnáct minut před odjezdem? Měl si to chlapec líp načasovat...
Ale abych nevyvolávala neúplné dojmy... Mumbai je samozřejmě i krásná. V části u pobřeží je mnoho výstavných budov z období britské kolonizace a ty určitě stojí za vidění. Perfektní je také výlet lodí na asi hodinu vzdálený ostrov Elephanta, ukrývající jeskyně s impozantní (i když maličko poškozenou) sochařskou výzdobou. Zajímavostí ostrova se, alespoň pro mne, stal "opičí policista", tedy strážník, který odhání odrzlé opičáky od odpadkových košů a dalších mocných lákadel, třeba svačin nic netušících turistů.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Opička se povedla! :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj cestovatelé,

čtu pečlivě váš cestoips a závidím všechny zážitky :-)

Jakube, na WT vánoční párty se na tebe vzpomínalo - proslov byl asi lehce připravenější než jindy, ale stejně bys asi měl výhrady :-)

Užívejte si další cesty :-)

WTstudent MLD