13. března 2011

Kolem sopek - 2. část Ngauruhoe

Náš jediný novozélandský great walk, tedy trek s velkým T. Ten, který chtějí jít všichni a kde si ubytování v chatě či místo na stan (obojí samozřejmě velmi drahé) musíte zarezervovat předem.

Ještě nikdy jsem neviděla horu tak fotogenickou. Mt. Ngauruhoe se vyvyšuje nad okolní dramaticky rozervanou krajinu a svým stoprocentně sopkoidním vzhledem zcela zastiňuje o celých 500 m vyšší Ruapehu. Stojíte dole s hlavou vyvrácenou směrem k vrcholu, sledujete příkré svahy pokryté sutí a kameny a říkáte si: "Tam se přece nedá vylézt...".

A pak se přes hodinu škrábete téměř kolmo vzhůru a nohy vám ujíždí při každém kroku. Kolem vás se neustále valí kousky zvětralé lávy v černé a cihlově červené barvě a občas proletí i větší kámen stržený turistou někde nad vámi. Nám bázlivcům navíc v hlavě hlodá malý, ale o to neodbytnější, červíček pochybností a vnucuje se otázka:"Co budu sakra dělat, když se soptice probudí za svého téměř čtyřicetiletého spánku a začne chrlit oheň a plivat kameny...".

Nakonec přece jen stojíte na vrcholu a víte, že to stálo za všechnu tu námahu. V úžasu si prohlížíte narudlé stěny kráteru a dechberoucí panoramata. Dole pod vámi leží kilometry a kilometry zvlněné krajiny, kamenitá poušť pokrytá nepravidelnými lávovými skalisky, tyrkysově modrá jezera i nekonečná vřesoviště. Můžete klidně vydechnout - jste na Hoře Osudu.

Zapsala Martina 13.3.

Žádné komentáře: