16. března 2011

Auckland

Podle průvodců největší zélandské město, prý s celým milionem obyvatel. Metropole, místo, kde to žije. Podle mne ospalé maloměsto osídlené spoustou divných lidí. Žádné děti, psi, žádní staří lidé. Jen pestrobarevná směsice studentů, rádoby bysnysmenů, flákačů a povalečů. Všechny možné národnosti pěkně pohromadě.

Architektura věrně odráží diverzitu svých obyvatel. Vedle moderních staveb stojí viktoriánské vily, v prosklených stěnách výškových budov se zrcadlí důstojné obrysy domů pamatujících doby dávno minulé. Najdou se i takové perly, jako novodobý skleněný hotel se zachovaným historickým prúčelím. Směsici nejrůznějších stylů pak vévodí vysoká moderní věž. Snad díky parkům a velkým proskleným plochám se zrcadlovým efektem výsledná kompozice působí vzdušně, příjemně a překvapivě celistvě.

A další aucklandské překvapení? Poprvé v životě jsem viděla křižovatku, kterou je, kromě standardních směrů, možné přejít i diagonálně.

Na závěr opět musíme pochválit turistické informace, díky nespočetným ukazatelům a mapkám, jě město příjemně prozkoumatelné pěšmo. I když se Auckland nezařadil mezi naše nejoblíbenější destinace, nezměnil nic na dojmu, že pokud máte dost peněz a krapet štěstí na počasí, je Nový Zéland dovolenkovým rájem.

Zapsala Martina 15.3.

2 komentáře:

Láďa / Bilbo řekl(a)...

Je super pozorovat takhle váš postup po glóbusu včetně zážitků a fotek - zdravím ze sněžně/pršivé Prahy a těším se na nějaké megapromítání ; )

Unknown řekl(a)...

Hele, jste v New South Wales. Kdysá jsem viděl poučné historické video, jak tenhle název (a některé další) vznikl. Hmm... A tady je: http://www.youtube.com/watch?v=Df-uemc-e3w
:)