10. ledna 2015

Sa Pa - město menšin

Podle našeho průvodce je město Sa Pa nejnavštěvovanějším místem severního Vietnamu. Hlavním lákadlem jsou nejen hory poseté terasovitými rýžovými políčky, ale především lidé, tedy příslušníci hned několika etnických menšin.

První dojmy jsou smíšené. Přímo v centru města turista každou chvíli narazí na pestře krojovanou paní (nebo dvě) prodávající nejrůznější taštičky a další součásti oblečení zdobené tradiční barevnou výšivkou. Nazdobená paní prodavačka je na lovu a kořistí se stává jakýkoliv právě dostupný cizinec. Za návnadu ve většině případů slouží jednoduché "Where are you from".

Procházka vesnicí, která je hned za městem bohužel trochu připomíná malou lidskou zoo, ve které se místo pro Vietnam typičtějších slonu a tygrů prezentují pečlivě vybraní místní (jen ti krojovaní). Tento dojem dále  umocňují  vstupenky, jediná možná vyznačená trasa vydatně lemovaná schválenými stánky a samozřejmě občerstvení.

Druhý den vyrážíme dál za město, a dojmy jsou o poznání optimističtější.  Krajina s rýžovými poli je pod roztrhaným mrakem ještě hezčí, než jsme si ji představovali, hojně zastoupená je domácí zvířena včetně početných  prasečích rodin vesele se čvachtajících v rýži. Místní obyvatelé, více či méně nastrojeni do vyšívaných krojů, si nás většinou nevšímají. Naopak, jsme rádi, když od paní v nejvzdálenější vesnici slyšíme nabídku na motorbike (většina turistů sem chodí s průvodcem a odvoz zpět je v ceně zájezdu).  Náš návrat s místním řidičem je adrenalinovou tečkou za krásným výletem. 

Tím končí vietnamská část naší cesty a čeká nás sousední Laos.

Zapsala Martina a Jakub 10. 1. 2015

Žádné komentáře: