2. prosince 2012

Třetí hlavní město











Jestliže Hanoj na severu země je administrativním centrem a nejlidnatější Saigon (Ho Či Minovo Město) je hlavním mětem obchodu, pak Hué, ležící přibližně uprostřed, je centrem kulturním a historickým. Právě tady sídlili po celé 19. a část 20. století vietnamští císaři. Po vzoru severních sousedů si zřídili zakázané město a v jeho středu ještě zakázanější purpurové zakázané město, to vše je umístěno za hradbami o obvodu 10 km, které chránili celé město a dodnes stojí (císařové evidentně nepočítali s hustým provozem, takže probíhání úzkou branou ve dvacet metrů tlusté zdi, když vedle vás sviští troubící motorky, byl celkem zážitek). Zakázané město snese srovnání s čínským vzorem, i když velká část vzala za své ve válce a díky požárům.

Další stopy náročného života rozmařilých panovníků jsou rozesety po okolí města a my jsme, alespoň za některými, vyrazili na kole. Císařská aréna, kde se konaly rituální souboje slonů s tygry, na svou rekonstrukci ještě čeká, a tak jsme sem jen nahlédli. Arénu postavili poté, co tygr při jednom souboji napadl panovníka. Moc se mu nedivím - slon představoval císařskou moc, takže byl výsledek předem daný (tygrům se údajně před soubojem vytrhávali drápy).

Dalším cílem bylo jedno z císařských mauzoleí. Na rozdíl třeba od stavitele Taj Mahalu byli zdejší panovníci praktičtí - areál sloužil zároveň jako letní palác a nutno uznat, že díky prostorným zahradám s jezírky a pavilony tu bylo moc příjemně. Císař, jehož místo posledního odpočinku jsme navštívili, byl schopným stavebníkem, takže si areálu užíval ještě celých 16 let. Trochu morbidně mohlo působit, že vedle paláců a dokonce dvorního divadla mu tady skutečný účel areálu připomínala nepřehlédnutelná hrobka. Po smrti se palác jednoduše přeměnil v chrám k uctění panovníka a následovník se pustil do stavby vlastního areálu.

Náš výlet pokračoval přívozem k pěknému chrámu u Řeky vůní (kupodivu byla na asijské poměry opravdu celkem čistá a nebyla nijak zvlášť cítit) a podél řeky zpět do Hué se zastávkou u pagody.

Kdo má alespoň trochu rád památky, neměl by Hué vynechat. Jako bonus jej čekají místní speciality, například smažená placka s krevetami a kuřecím.

Zapsal Jakub 2.12.2012

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Jsem абрам александр podnikatel, který byl schopen oživit své umírající těžařské podnikání pomocí boha poslaného věřitele známého jako Benjamin Lee Lee konzultant půjčky. mám bydliště v Jekatěrinburgu екатеринбург. snažíte se začít podnikat, vyrovnat svůj dluh, rozšířit svůj stávající, potřebujete peníze na nákup zásob. máte problémy se snahou zajistit dobrý úvěr, chci, abyste věděli, že vás pan Benjamin provede. je to správné místo, kde můžete vyřešit všechny své finanční problémy, protože jsem živou výpovědí a nemůžu si to nechat jen pro sebe, když ostatní hledají způsob, jak být finančně pozvednut .. chci, abyste všichni kontaktovali tohoto boha poslaného věřitel pomocí údajů, jak je uvedeno, aby se mohl podílet na této skvělé příležitosti e-mail: 247officedept@gmail.com nebo whatsapp/text +1-989-394-3740.