23. ledna 2017

U ledu


S Chile se loučíme krásným městečkem Puerto Natales. Připomíná nám Aljašku a Island a to i přesto, že jsme tam nikdy nebyli.

Patagonské zážitky pokračují v Argentině. Perito Moreno je ledovec, který v dobrém ukazuje, jak může vypadat přírodní cirkus pro turisty. Svah protkaný lávkami, ze kterých se z různých vzdáleností a perspektiv díváte na obrovský ledovec. V ledovci to výhružně praská a duní a každou chvíli z něj odpadne kus ledu. Odpolední návštěva dává dobrou šanci najít si místo bez turistů a přírodní show si pěkně vychutnat. Asi není třeba vysvětlovat, že fotky ani video zážitek stejně na 100 % nepřenesou. Teorii ledovců jsme si následně doplnili v novém Glaciariu (muzeu) v El Calafate.

Další destinací je El Chalten. Podle cedulí argentinské hlavní město trekingu, jinak vesnice plná hospod a ubytování. Bál jsem se podobné regulace jako v Chile, ale Argentinci to zatím berou o poznání volněji. Žádná registrace pokud se držíte v určité oblasti a na vyznačeném tábořišti platí, že kdo dřív přijde, ten se vejde (vešli se všichni). Ano, volnost se tu pořád nedá srovnat s jinými kopci, kde jsme byli, ale odměnou je nádherná, různorodá, a na to, kolik je tu lidí, i čistá příroda.


Zapsal Jakub 23. 1. 2017

Žádné komentáře: